wtorek, 21 maja 2013

kurczak pieczony ze szpinakiem




Kurczę pieczone na szpinaku pasione…

- pierś z kurczaka
Marynata do kurczaka:
  -woda
  -vegeta/ przyprawa uniwersalna
  -chilli
  -zioła prowansalskie
  -curry
  -czosnek 

Szpinakowy sos:
  -szpinak świeży bądź mrożony
  -czosnek
  -sól, pieprz, majeranek
  -jogurt naturalny 


Pierś z kurczaka kroimy na talarki. Marynujemy je w przygotowanej marynacie. Po 10 minutach wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (wraz z marynatą aby był soczysty). W tym czasie podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i przyprawy. Gdy szpinak będzie odpowiednio miękki, dodajemy jogurt naturalny. Ewentualnie doprawiamy do smaku.


 K.



2 komentarze:

  1. przepyszny kurczak z ulubionym szpinakiem - super danie na obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli kocioł, to koniecznie kociołkowanie, polecam bigos ;) http://www.grillobranie.pl/2012/02/24/bigos-z-kabanosami-i-szynka/

    OdpowiedzUsuń