poniedziałek, 7 stycznia 2013

hiszpanskie klopsiki





  Klopsiki: czemu hiszpańskie? kiedyś w którymś programie tak zostały nazwane.

·   500g mielonego mięsa wołowego
·  1 cebula drobno posiekana
·  2 ząbki czosnku drobno posiekane
·  50g bułki tartej
·  25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar, ja dodałam tartą mozarelle.
·  2 jajka
·  sól, pieprz, chilli, bazylia, majeranek
·  2 łyżki oliwy z oliwek

W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser. Dodajemy przyprawy  i jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki i smażymy.

Ja podałam je z makaronem penne i sosem pomidorowym do spagetti. Całość posypałam tartą mozarellą.



3 komentarze: